REDUKCIJA TELESNIH MASTI

Masne naslage u telu nastaju kao posledica  višemesečnog unosa viška kalorija, nepravilne i neadekvatne ishrane. Višak energije (uglavnom ugljenih hidrata-secera, potom masti i u retkim slucajevima  proteina) unete putem hrane, koje  telo ne iskoristi kao izvor energije,  nakon popunjavanja odredjenih depoa-rezervoara  u nasem organizmu,  pretvara se  u mast, koja se deponuje u masnim celijama -Adipociti koji su neograniceni.
Kada govorimo o visku unetih kalorija ona u vecini sucajeva dolazi iz ugljenih hidrata (secera ili ti glikoze) pa o njima i govorimo u nastavku. Ugljeni hidrat se u telu razlaze do Glikoze, koja daljim razlaganjem ( piruvat, acetilCoA) daje energiju za sve zivotne procese. Ukoliko se ta energija ne potrosi, ona se prvenstveno deponuje u vidu Glikogena u odredjenim depoima-rezervoarima u nasem organizmu (rezorvoar u jetri-koji sluzi iskljucivo za rad cns-a, rezervoari u misicima koji sluze za njihov rad), a nakon popunjavanja tih rezervoara sav visak energije unet putem hrane koji se ne potrosi kao izvor energije  se pretvara u masne celije…
Masne celije-Adipociti se skladiste ispod koze i njihova kolicina je neogranicena. Da bi se te masne celije redukovale, moraju se potrositi iskljucivo kao izvor energije  u organizmu, za cega je i potrebno stvoriti odredjene uslove.
1. Prvenstveno spreciti dalje nagomilavanje masnih celija,adekvatnom ishranom.
2. Postojece masne celije trositi kao primarni izvor energije kroz adekvatnu fizicku aktivnost.